Semua Artikel


Nyelametaken Basa Dhaerah Hing Sakderma Nguri-uri

Rabu, 14 Februari 2024 10:00 WIB (Opini)
- Antariksawan Jusuf

Ngenani masalah basa lan penganggonane, umume Masarakat Using, Banyuwangi, akeh-akehe mung dikanggokaken minangka ‘Tradhisi Tutur’ timbangane ‘Tradhisi Tulis’. Merga iku, akeh istilah utawa ungkapan-ungkapan hang njumbul norin...


Gendhing Anyar Basa Using Kanggo Lalare: Layangan

Selasa, 13 Februari 2024 08:26 WIB (Laporan)
- Antariksawan Jusuf

Paguyuban Sengker Kuwung Belambangan (SKB) meleciraken siji maning gendhing basa Using kanggo lalare Banyuwangi: Layangan.    Gendhing hang nomer enem sakwise gendhing liyane yaiku Enake, Sekolah, Pari, Woh-wohan, Ajar Ngitung, gendhing La...


Seri Basa Using Lawas: R. Binata (09-13)

Senin, 12 Februari 2024 07:24 WIB (Kolom Bahasa Using)
- Antariksawan Jusuf

Cathetane R. Binata (W71-09-13) Ater-ater: Sakliyane R. Soedira, ana R. Binata hang nyathet ucap-ucap basa Using pirangane jilid taun 1929-1932. Aju, makene bisa diwaca wong akeh, belambangan.com  ngetokaken isine sithik-sithik. Eja...


(Cerita Cendhek) Untung Dhug Gleng

Minggu, 11 Februari 2024 07:40 WIB (Sastra)
- Antariksawan Jusuf

               Untung, sakat lahir awake wis sing normal. Tangane ciker karo, sikute sing keneng dikencengaken. Semono uga sikile. Dhengkule nekuk mengarep, sing bisa kenceng lan...


Etika lan Coblosan

Sabtu, 10 Februari 2024 08:07 WIB (Opini)
- Antariksawan Jusuf

Tadhahulatan! Ring iwuh limang taunan arupa Pemilu taun 2024 iki, ucap "etika" seliweran dadi omongan.   Kadhung jare Dr. Joseph Teguh Santoso, M.Kom, etika asale teka basa Yunani "ethos", artine "kebiasaan". Merga...


Apuwa Nganakaken Selametan Rebo Pungkasan?

Jumat, 09 Februari 2024 06:56 WIB (Laporan)
- Antariksawan Jusuf

Saben malem Rebo pungkasane ulan Sapar, taun sore tepak ana ring ulan September, hang kesuwur kelawan aran Rebo Wekasan utawa Rebo Pungkasan, wong-wong akeh hang nggelar selametan. Apuwa gok nganakaken selametan ring Rebo Pungkasan?    Sel...


Sepuluh Taun Sakwise Dadi Modhel Samak Buku Markas Ketelon

Kamis, 08 Februari 2024 07:56 WIB (Tokoh)
- Antariksawan Jusuf

Tepak Paguyuban Sengker Kuwung Belambangan (SKB) nyiyapaken samak dienggo buku Markas Ketelon taun 2014, tukang desaine, Kang Taufiq Shaleh, golet poto modhele ring sekolah SD Lateng.    Kepilih lare telu hang pawakane emeh padha ambi ka...


Konco Hoo Tong Bio (Bagiyan 2 pungkas)

Rabu, 07 Februari 2024 08:36 WIB (Esai)
- Antariksawan Jusuf

Konco HOO TONG BIO (Bagiyan 2 pungkas) Teka Geger Pacina, Tekan Temebluke Balambangan Ditulis ring M. Hidayat Aji Ramawidi   Kapiten Sepanjang Menyang Nong Balambangan Mbalik ring Kapiten Sepanjang, pimpinan pasukan China iku neru...