Semua Artikel


(Cerita Cendhek) Durung Bisa Mulih Lebaran

Minggu, 14 April 2024 08:22 WIB (Sastra)
- Antariksawan Jusuf

Serngenge rantag. Kanggone wong-wong hang nginep ring homestay Wuluh rasane dalune kaya magih kurang dawa. Kemule saya dijejeg.    Andi, pegawe ring homestay kono, wis sakat Subuh tangi. Gancang marek subuhan, iyane singkrih. Teras-teras d...


Diaspora, Ikawangi lan Macet Lebaran

Sabtu, 13 April 2024 07:02 WIB (Esai)
- Antariksawan Jusuf

Banyuwangi saya kerasa kemajuan pembangunane. Kanggone wong hang bengene tau manggon ring kutha cilik iki, kadhung tepak mulih ngetan mesthi bain bisa ndeleng lan ngerasakaken. Tepak kirim-kirim poto kanggo kanca-kanca utawa tangga ring njaba Banyuwa...


Upek-upekan Ndeleng Barong, Dienggo Paran?

Jumat, 12 April 2024 08:52 WIB (Laporan)
- Antariksawan Jusuf

Masiya wis ping-kaping kaping ndeleng arak-arakan tradhisi Barong Ider Bumi, naming ya nana kewelehe. Iku merga uwong-uwong hang nyeja dhirik lan upek-upekan nong sak dawane dalan Kemiren iku sing mung sak derma ndeleng Barong diarak, naming ya ambi ...


Mumulih, Ritual Adat Hang Wis Emeh Ilang

Kamis, 11 April 2024 09:13 WIB (Laporan)
- Antariksawan Jusuf

Mumulih (Ritual Adat Hang Wis Emeh Ilang) Mumulih yaiku ritual adat hang dilakoni kanggone rasa tasakuran awake dhewek nyang Nabi Muhammad SAW kerana nguweni awake dhewek pituduh agama hang bener lan suci. Hang kapindho mumulih nduweni makna mulih...


Iktikap ring Masjid Baiturrahman

Selasa, 09 April 2024 10:20 WIB (Laporan)
- Antariksawan Jusuf

Saben sepuluh dina pungkasan ulan puwasa, ring endi-endi mesjid ditekani jamaah kanggo Iktikap. Paran maning bengine tanggal-tanggal likuran ganjil. Iktikap iku lunggguh meneng ring jero mesjid. Ana uga hang diseseli ambi sembayang sunat, wirid lan a...


Santunan Atusan Lare Atim ring Masjid Baiturrahman

Senin, 08 April 2024 04:48 WIB (Laporan)
- Antariksawan Jusuf

Tradhisi santunan ning lare atim ajeg dianakaken Yayasan lan jamaah Masjid Agung Baiturrahman Banyuwangi, sak using-usinge saben ulan suci Ramadan. Puwasaan taun iki mathok rongatus santunan hang dielungaken saben malem ahad sak marine tera...


(Cerita Cendhek) Bonel Lebaran

Minggu, 07 April 2024 08:53 WIB (Sastra)
- Antariksawan Jusuf

Bik Rohayah sakat rantag wis nong pawon kaya biyasahe. Cithakan kelemben, adonane wis cemepak sakat mau. Weleke bengahan uleng-ulengan nong pawon kaya ambune godhong pandhan kanggone Bik Rohayah. Polae kesuk anak lanange hang megawe ning Surabaya are...


Ikawangi Pusat Milu Program Mulih Kampung teka Pawarta Jatim

Sabtu, 06 April 2024 07:41 WIB (Laporan)
- Antariksawan Jusuf

Ikawangi Pusat Jakarta milu mulih kampung bareng Paguyuban Warga Jakarta asal Jawa Timur (Pawarta Jatim) dina Jemua (5/4) sore.    Rombongan mulih nyang Jawa Timur dieculaken ring Pj. Gubernur Jatim Adhy Karyono, ring halaman Padepokan Pen...