Cerita Asal-Usul Baong

Minggu, 24 Desember 2023 07:52 WIB (Esai)
- Antariksawan Jusuf

Ring donyane wong Using, ana salah siji aran jerangkong hang kerep dienggo meden-medeni lare cilik yaiku: baong. "Wis gancang turuwa. Iku ana abane baong, kelendi engko kadhung dicokot?" Kanggone wong tuwek, ucap iki ya kerep dienggo nyel...


Hasnan Singodimayan: Wirid Pesugihan

Selasa, 27 Juni 2023 06:20 WIB (Esai)
- Antariksawan Jusuf

Ater-ater Ruwahe Wak Hasnan Singodimayan dhemen niteni paran bain hang seliweran nong ngarepe, ngewani cathetan. Iki salah sijine. Wirid Pesugihan Ana kanca hang rada mbenu, arane Banu, diceluk Ban. Gubabe akeh, ceritanane dawa, du...


Ndeleng Penganten Nusantara

Senin, 12 Juni 2023 08:06 WIB (Esai)
- Nani Asiany Mustikowati

Gedigu ana kabar kadhung arep ana Festival Pengantin Nusantara ning Purwoharjo, isun gancang kepingin ndeleng merana. Tepak wis, dina iku isun arep ngadiri acara reuni alumni SPG ’80 kang manggon ring Purwoharjo pisan. Mula anggotane pangsiyuna...


Amening Nyenggol Wit Lateng

Selasa, 23 Mei 2023 09:23 WIB (Esai)
- Antariksawan Jusuf

Wong Banyuwangi mesthi weruh kabeh arane kelurahan Lateng, ring kecamatan kutha lan ambi ana maning dusun Lateng ring kidule Rogojampi kana hang melebu desa Gladag.    Paran artine Lateng? Ring kamus basa dhaerah Using-Indonesia, diartekak...


Rong Koreografer Enom Asal Banyuwangi nong Acara Hari Tari Dunia 2023 Unesa

Kamis, 11 Mei 2023 07:08 WIB (Esai)
- Moch Anil Syidqi

Koreografer enom asal Dusun Kebonsari, Desa Benculuk, Kecamatan Cluring lan Dusun Warengan, Desa Bubuk, Kecamatan  Rogojampi ana nong kegiyatan Hari Tari Dunia 2023, Jemuah bengi (5/5). Koreografer iku maknane tukang nggawe tarian. Kegiyatan ...


Mapag Lebaran ring Banyuwangi

Rabu, 26 April 2023 06:44 WIB (Esai)
- Nani Asiany Mustikowati

Lebaran wis intep-intep serta puwasa ulih rong puluh dina. Mesjid-mesjid wis siyap kepanggonan jamaah kang i’tikap. Emak-emak wis mulai ebuk nyiyapaken jajan paran kang arep disuguhaken nyang dhayoh kang unjung-unjung. Sing mung jajan. Paw...


Lebaran Jaman Bengen ring Banyuwangi

Sabtu, 22 April 2023 08:54 WIB (Esai)
- Hani Z. Noor

Taun 1970an bengen, ring Banyuwangi saben puwasaan wayah soren ngarepaken magerib, tepak ngerandhu buka, wong-wong lan lare-lare mesthi nganteni unine belanggur.     Belanggur iku mercon guedhi (kira-kira diametere ana nawi 20 senti) ...


Mudhun nyang Desa Nunggang Sepur

Jumat, 21 April 2023 06:34 WIB (Esai)
- Moch Anil Syidqi

Selasa lohor (18/4) isun mangkat mudhun nyang desa. Merga sedhela engkas arep lebaran.  Teka semono akehe pilihan transportasi hang ana, sun putusaken nunggang sepur bain. Mergane, kawitan, nyantai seru. Timbangane bis lan...