Kejimen: Rembuge Jagat Alus Lan Jagat Kasar (tulisan 1 teka 3)

Rabu, 19 Mei 2021 08:08 WIB (Opini)
- Antariksawan Jusuf

Ater-ater: Merga pageblug, taun iki upacara Seblang, hang biyasahe dianakaken sakmareke Idul Fitri, hing ulih digelar. Setemene kelendi wong hang dadi penari seblang iku bisa kejimen? Tulisane Arif Wibowo lare Lulian ring buku Sastra, Seni, Santet (P...


Lirik Yang Benar Gending Manuk Kepodhang

Jumat, 14 Mei 2021 08:09 WIB (Opini)
- Elvin Hendratha

Bersumber dari kaset analog produk bercover kaset dummy Maxell C-60 bertuliskan tangan, saya sengaja mengangkat tema gendhing Manuk Kepodhang. Gendhing ini sangat populer, abadi dan telah dinyanyikan sejak tahun 1970an. Sederet penyanyi besar tela...


Lomba Patrol Ring Banyuwangi Lan Jawa Timur 2021

Kamis, 13 Mei 2021 07:43 WIB (Opini)
- Wowok Meirianto

Aran puwasaan ring Banyuwangi wis sak ambegan ambi hang aran Patrol. Kesenian tradhisional nganggo alat musik jajang, melibengi lurung lan lompongan-lompongan, mainaken gendhing religi nguwataken iman ambi nggugah wong saur. Ring perke...


Kontroversi Aturan Lan Pakem Lomba Patrol Banyuwangi 2021 (2-entek)

Sabtu, 08 Mei 2021 07:09 WIB (Opini)
- Moh. Syaiful

(Sambungan teka bagiyan 1) Asal-muasale Patrol  Patrol dhewek saktemene teka asal basa Landa hang artine melaku ngubengi kampung dienggo njaga maling --rondha berkeliling. Wong hang melaku ngubengi kampung nganggo tabuhan makene...


Kontroversi Aturan Lan Pakem ring Lomba Patrol Banyuwangi 2021 (1)

Jumat, 07 Mei 2021 06:48 WIB (Opini)
- Moh. Syaiful

Anane kontroversi babakan patrol ring antarane para budayawan Banyuwangi saiki ring Lomba Patrol Banyuwangi 2021 kirane dadi cathetan penting kanggo titi lakune kesenian patrol hususe. Lomba musik thethek patrol Banyuwangi iku lombane mangg...


Basa Using Aja Mung Dienggo Celathu

Kamis, 06 Mei 2021 06:26 WIB (Opini)
- Antariksawan Jusuf

Banyuwangi lan Belambangan wis sakat atusan taun kepungkur kawentar dadi panggonane karya sastra. Karya sastrane iku nduweni ciri husus yaiku karya-karyane nduweni sifat kerakyatan, hing ana latar keraton. "Tempat asal-usul prototipe jenis ini h...


Ngerandhu Ganda Wangi Nasibe Petani Kopi Banyuwangi

Rabu, 28 April 2021 07:36 WIB (Opini)
- Antariksawan Jusuf

Ater-ater redaksi: Tulisan iki disusun kang Hariyono Ha'O, petani kopi lan Manajer Internal Control System ring Kelompok Tani Lerek Gombeng Kalipuro. Priatin ambi nasibe petani kopi, iyane nduwe penemu hang dikarepaken bisa ngangkat nasibe petani...


Desa Bareng, Desa Luhur Para Leluhur

Selasa, 13 April 2021 08:05 WIB (Opini)
- Moch nur rofiq

Bareng iki desa tuwek lan dadi wilayah penting tepak ketajaan Belambangan ngadeg ring kawitan abad 16 sampek anane perang semesta ring abad 17. Aran Bareng dhewek asale teka basa Sansekerta hang artine canang utawa wadhah kanggo sesajen. Dene punj...