Warung Bathokan lan Pandhangan Elek Masarakat

Senin, 24 April 2023 06:56 WIB (Opini)
- Moch Anil Syidqi

Jaman semana, kira-kira taun '80an, ring Dusun Secawan Lor, Desa Dadapan, Kabat, Banyuwangi, kawentar bab Warung Bathokan. Kanggo rika kabeh lalare enom hang lair taun 1990 mendhuwur mesthi heran. Paran iku Warung Bathokan? Apuwa gok diarani W...


Petang Untung Anane Pasar Wit-witan

Selasa, 18 April 2023 08:24 WIB (Opini)
- Moch Anil Syidqi

Ring tulisan iki isun sing arep metani lan njelasaken paran iku Pasar Wit-witan, panggone ring endi, bukake kapan, merga wis akeh hang nulis. Dadi hang kepingin sun petani yaiku sekendi pentinge Pasar Wit-witan iku lan paran bain untun...


Pemda Harus Melahirkan Sarjana Using

Kamis, 30 Maret 2023 09:07 WIB (Opini)
- Antariksawan Jusuf

Masih ingat tragedi yang menimpa bahasa Using tahun 2013? Saat itu bahasa Using masih diajarkan di tingkat SMP selain di SD kelas 4,5,6 sebagai mata pelajaran muatan lokal. Datanglah petaka yang bernama Kurikulum 2013 yang memberi syarat seorang...


Asal Aran Singa Singa ring Banyuwangi

Jumat, 03 Maret 2023 09:18 WIB (Opini)
- Antariksawan Jusuf

Nong kutha Banyuwangi ana petang panggonan hang nganggo aran Singa: Singomayan, Singotrunan, Singonegaran lan Singodilagan. Teka endi asale? Cumpu dudu arane wong Singamaya, Singateruna, Singanegara lan Singadilaga. Mula ring basa Jawa, aran panggona...


Motip Ukir Selimped Njuwut Teka Labirin?

Jumat, 17 Februari 2023 08:33 WIB (Opini)
- Antariksawan Jusuf

Ana ukiran hang kerep ditemoni ring umah-umah tikel Banyuwangi hang diarani motip: selimped. Apuwa diarani selimped lan apuwa diwujudaken arupa gambar kaya iku? Motip iku ngengetaken ambi Labirin, dalan hang nuju ring siji tujuwan naming nuju me...


Ngersula Dheket Dhedhegan ring Pesisir Banyuwangi

Selasa, 24 Januari 2023 07:50 WIB (Opini)
- Antariksawan Jusuf

Kaya adate wong kelenceran nong Banyuwangi, isun ngampiri pirangane panggonan utamane pesisire, sakat teka Watu Dodol, Bulusan, Cacalan, Boom sampek Pantai Cemara ring Pakis.    Nawi merga tepak sing ana iwuh paran-paran, kahanan pesisire ...


Ethek-Ethek lan Ilmu Pengetahuan

Rabu, 18 Januari 2023 07:51 WIB (Opini)
- Slamet Hariyadi

  Ethek ethek ethekan, usum usuman Lare memengan, njaluk sampek tangisan Ethek ethek ethekan, gemandhul loro Kadhung memengan, tangane sampek abuh Aja sampek rika kaya ethek ethekan Dienggo memengan, gentus-gentusan Mumpung-...


Puput-puput Lomba Cerita Ndongeng

Sabtu, 17 Desember 2022 07:49 WIB (Opini)
- Nani Asiany Mustikowati

Lomba Ndongeng ring acarane Literasi Using kang dianakaken ring Gedung Djuang wis bubar. Lomba kang dipiloni lare-lare SD/MI sak Kabupaten Banyuwangi, pemenange wis diumumaken ambi panitiya. Ana kang girang atine lan ana kang nelangsa merga arane sin...