Esai: Dhewekan

Heri Rakhmat (dipublikasikan pada Kamis, 30 September 2021 09:20 WIB)
- Esai



Dhewekan  iku saktemene dudu mung siji. Dhewekan bisa keloron, ketelon utawa jak akehan. Keloron bisa uga dhewekan. Kaya Anang Adam ambi Adon Hawa. Keloron sing ana tunggale kelibengan nang suwarga, sing padha ambi mahluk Gusti Allah liyane. 
Gusti Allah hang Maha Weruh, weruh dhung Adam masiya mahluke hang dicipta paling apik tapi magih durung sampurna. Saengga diwujudaken rupa Hawa kanggo sempurnane Adam. 
   Ketelon bisa uga dhewekan. Kaya Masjidil Haram, Masjid Nabawi lan Masjidil Aqsa. Mung nang masjid ketelon iku, kita para muslimin dipalilahi menyang adoh. 
   Akeh saktemene  bisa uga dhewekan. Kaya sarane urip bangsa Palestina. Dhewekan nanggung lara ring antarane kesombongan cengkeremane bangsa Yahudi. 
Masiya dhewekan, tetep wani mberak anter "jihad"  merga percaya nang janji mardhika hang dijanjekaken Gusti Allah Hang Maha Kuwasa. 
   Ati-atiya sira nong dhewekan hang bisa ngancuraken. Sebab dhewekan iku pareg ambi kesombongan. Kaya sombonge Raja Pir'aun. Sebab iyane ngerasa bisa ngatur uripe menungsa,  bisa nguripaken lan bisa mateni sapa bain hang dikarepaken. Merga dhewekan,  ngerasa dadi Pengerane wong ring alam kabeh. 
   Dhewekan bisa berarti tamak. Sing lila ana wong liya hang nduwe bandha luwih akeh timbang iyane. Kaya Qorun. Kaya-kaya-a kabeh donya berana iku kabeh iyane hang nduwe. 
Semono uga Hamam. Hamam ngerasa dhewekan pintere. Kaya sing ana wong liya kang lebih pinter timbang iyane. Masiya tah Gusti Alloh dhewek. Kaya kaya-a sing bisa ngalahaken kepinterane.

Lahan tepat untuk iklan anda di sini.

Hubungi: skb@belambangan.com atau WA telp 0811843457


   Dhewekana sira kaya dhewekane junjungane dhewek, Nabi kita Muhammad Shollallohu Alaihi Wassalam. 
   Tepak weruh kerusakan umate, dhewekan nang njero guwa tapa berata adoh teka umeke donya.  Rikala ana keajaiban hang nggegiri, Iyane sing kuwat nyangga dhewekan.  Iyane ngeruntel nyang dhekepane Khotijah sang gandholane ati. 
   Nalika uwong akeh nyembah dewa-dewa, Muhammad dhewekan wani ngucap:
"Gusti Allah iku mung siji. Allah gandholane jiwa,  sing nduwe anak, sing dilairaken. Sing ana kang madhani. Sing ana kang ngelebihi derajade."
   Semono uga nalika ana ring perang Badar  ngerasa dhewekan ring antarane gemerincinge pedhang lan gemeruduke sikil-sikil jaran, ndonga keranta-ranta:
" Dhuh Gusti , dhung Ndika kalahaken umat ring perang iki, Ndika bakal hing arep disembah maning ambi para menungsa."
   Mula Gusti Allah menangaken para muslimin. Kanggo nduduhaken sepira gedhi KuwasaNE lan supaya weruh dhung Nabine sing dhewekan.
Setemene nang dhewekan iku,  kita sing bener-bener dhewekan. Ana Gusti Allah dat kang Maha Dhewekan.
   Gusti Alloh njangkungi lan nguweni penjalukan sapa bain hang gelem njaluk. 

 

 

Redaktur menerima berbagai tulisan, kirimkan tulisan anda dengan mendaftar sebagai kontributor di sini. Mari ikut membangun basa Using dan Belambangan.


Sumber : Hasil literasi

Editor: Hani Z. Noor