Konco Hoo Tong Bio (Bagiyan 2 pungkas)

Rabu, 07 Februari 2024 08:36 WIB (Esai)
- Antariksawan Jusuf

Konco HOO TONG BIO (Bagiyan 2 pungkas) Teka Geger Pacina, Tekan Temebluke Balambangan Ditulis ring M. Hidayat Aji Ramawidi   Kapiten Sepanjang Menyang Nong Balambangan Mbalik ring Kapiten Sepanjang, pimpinan pasukan China iku neru...


Konco Hoo Tong Bio (Bagiyan 1 teka 2)

Selasa, 06 Februari 2024 07:47 WIB (Esai)
- Antariksawan Jusuf

Konco HOO TONG BIO (Bagiyan 1 teka 2) Teka Geger Pacina, Sampek Temebluke Balambangan  Ditulis ring M. Hidayat Aji Ramawidi   Ana panggonan ibadah wong-wong China ring Kutha Banyuwangi hang aran Kelenteng/Konco Hoo Ton...


Sirwalun, Seruwal, Seluwar

Sabtu, 20 Januari 2024 07:59 WIB (Esai)
- Iskak Basuki

Unibengi alae isun sing ngimpi paran-paran. Nawi tah ngimpi hang aneh-aneh, hang ana tapsire arep kemisinen. Kaya ngimpi nguyuh ring tengahe lurung, umpamane. Jare iku pertandha arep ngalami kedadeyan hang nggawe wirang. Jare...


Cerita-Cerita Jare Paman

Minggu, 14 Januari 2024 07:38 WIB (Esai)
- Antariksawan Jusuf

Pirangane cerita hang semebar, ana hang sukur dadi dongeng taping hing keneng dipercaya bener singe. Cerita-cerita hang hing jelas sumbere, mung jare paman. Merga isine kakehan gubabe. Paran iku gubab? Kadhung jare ruwahe Wak Hasnan Singodimayan, set...


Belungkak Belungking

Sabtu, 13 Januari 2024 07:50 WIB (Esai)
- Iskak Basuki

Belungkak belungking Belunge kakak dicangking Iku salah sijine basanan ya gendhingane lare taun 70-an - jaman cilikanisun - ring Lebak, Tukangkayu. Ana maning conto liyane: Pindhang pakis pindhang geruyu Marek nangis gemuyu S...


Ketiga Dawa

Kamis, 11 Januari 2024 08:27 WIB (Esai)
- Iskak Basuki

Banyuwangi magih anter panase, wayahe usum udan sing ana udan, keneng diarani ketiga dawa. Desember hang jare gedhe-gedhene sumber, Januari hang jare 'hujan tiap hari' sing mari-mari, sing ana mempere sithik-sithika. Udana ...


Banyuwangi Jaman Bengen: Sepidhah Udhut ( bagiyan 2)

Rabu, 10 Januari 2024 08:19 WIB (Esai)
- Antariksawan Jusuf

Banyuwangi Jaman Bengen (bagiyan pungkasan teka rong tulisan) Ditulis ring Bapak Abdul Hamid   Jaman bengen, sepidhah udhut nggawe mesin 2 tak yaiku bengsine langsung dicampur oli. Aju njumbul mesin 4 tak (bengsin kepisah ambi...


Banyuwangi Jaman Bengen: Sepidhah Udhut (1 teka 2)

Selasa, 09 Januari 2024 08:47 WIB (Esai)
- Antariksawan Jusuf

Banyuwangi Jaman Bengen Ditulis ring Bapak Abdul Hamid. Taun 1950an ning Banyuwangi, ana istilah "picis Jepang" hang nduwe konotasi "regane lebih murah" utawa "barang murahan" (nawi kadhung saiki padha ambi gawenan...