(Esai) Dadar Gulung Ijo

Kamis, 07 Oktober 2021 07:38 WIB (Esai)
- Iskak Basuki

Bengi ngarepaken Isak, nong njaba gerigis alus. Isun nunggang montor ketelon ambi wong wadon lan jebeng - anak kemunjilan - berangkat kundangan nyang dulur Mondoluko. Nawi kurang paham, Mondoluko iku kampungan ring Desa Tamansuruh. Nong kono, yong &n...


Esai: Dhewekan

Kamis, 30 September 2021 09:20 WIB (Esai)
- Heri Rakhmat

Dhewekan  iku saktemene dudu mung siji. Dhewekan bisa keloron, ketelon utawa jak akehan. Keloron bisa uga dhewekan. Kaya Anang Adam ambi Adon Hawa. Keloron sing ana tunggale kelibengan nang suwarga, sing padha ambi mahluk Gusti Allah l...


Menganan Tan-tanan

Kamis, 02 September 2021 11:01 WIB (Esai)
- Muhamad Novi Yusuf

Memengan tradhisional ring Indonesia iku akeh maceme, paran maning kadhung dideleng teka dhaerah siji ring dhaerah liyane, hususe ring Banyuwangi. Akeh memengan tradhisional hang nduweni belegere maneka maceme. Salah sijine hang sundud...


Kadhung Keluwung Ana Kuwung

Kamis, 12 Agustus 2021 10:50 WIB (Esai)
- Muhamad Novi Yusuf

Ring mutere dina, kabeh sembarang hang urip padha nganteni hang aran njumbule serngenge nong bang wetan. Durung weruh ring dina iku arepe ana udan tah using hang penting kaya wong ngerandhu. Masiya gedigu rasa hang gancang iki mauka bakale ...


Kelapa, Jaran lan Man Tohak

Rabu, 21 Juli 2021 12:32 WIB (Esai)
- Iskak Basuki

Saiki wis sing tau tumon. Bengen nong Kalipuro iku ana 'atraksi' wong-wong nunggang jaran. Isun dhemen ngetakaken. Jarane cemeng, soklat. Kesat-kesat. Melayu ketepak-ketepok katon memehi sagah. Masiyatah kelambine hang nunggang - yong wong de...


Kepaling Arep Nguripaken Macaan Lontar Sritanjung

Selasa, 06 Juli 2021 06:48 WIB (Esai)
- Antariksawan Jusuf

Tepak ana wong teka Badan Bahasa kapanane takon, sastra lisan paran ring Banyuwangi hang kudune diuripaken maning (revitalisasi)? Sakkal bain isun semaur: Macaan Lontar Sritanjung!    Teka ahli Landa hang disertasine mbandhingaken tembang ...


Mitos Serngangong Ring Rawa Bayu

Jumat, 28 Mei 2021 07:20 WIB (Esai)
- Samsul Hadi

Jaman iku sekira taun 1981, isun magih SMA kelas 1, santer anane kabar ana serngangong hang nunggu Rawa Bayu kabar iku terus dadi kembang lambe sing nang pasar, sing nang warung kopi kadhung ana hang weruh sak pasang serngangong hang manggo...


Kecaruk Cengkaruk

Minggu, 23 Mei 2021 09:30 WIB (Esai)
- Muhamad Novi Yusuf

Wujud hang kelendi sih endane? Ombenan ya using, barang ya using, memenganan ya using, kendaraan ya using. Cengkaruk iku wujud sega hang wis nana tetes banyune marek dipepe ring ngisor panase serngenge ring nyiru kuning sampek garing kem...