Jangan Kocahan

Senin, 04 Juli 2022 11:40 WIB (Esai)
- Iskak Basuki

Jangan Kocahan iku jangan paran? Jawabane: Jangan macem-macem. Kamsude, bahane bisa teka jangan paran bain, bisa sakmacem, bisa teka pirangane macem jangan; bisa uga dicemplungi karen-karene masakan liyane. Pendheke iki ...


Ngebangi Umah

Senin, 20 Juni 2022 06:54 WIB (Esai)
- Iskak Basuki

Sore dina Minggu tanggal 19 Juni isun diundang ambi kanca hang arep ngebangi umah. Ngebangi umah iku nyelameti umah anyar buru mari digawe utawa dibangun, aju arep diungsi; iku acara peresmian mungguha bangunan duwene pemerintah.  A...


Esai: Mapag Sekolah

Kamis, 09 Juni 2022 09:03 WIB (Esai)
- Iskak Basuki

Sekolahan lawas ring wetane perapatan Singomayan, utawa ring kulone biskop Suazana iki - SDI Al Khairiyah - saiki dadi salah sijine SD 'favorit' ring kutha Banyuwangi. Ya tandhane mula apik saiki, maju, sing kaya bengen magih jamane...


Hang Ngecet Lobok Abang

Kamis, 26 Mei 2022 10:19 WIB (Esai)
- Iskak Basuki

Embuh pisan, mbuh pindho mestine rika tau rungu wong ngomong: "Isun pasrah, isun manut paran jare hang ngecet lobok abang wis....". Nawi rika tau rungu hang gedigu. Unen-unen 'hang ngecet lobok abang' iku miturut ilmu basa...


K E N J O

Jumat, 20 Mei 2022 09:34 WIB (Esai)
- Iskak Basuki

Sakat pirang taun kepungkur isun ketemu koncar-kancir, wira-wiri, nyang Kenjo, mergane bapak (mertuwa) rabi maning ulih wong kono. Kenjo iki arane kelebu hang aneh, kelebu hang 'asing' kanggone wong saiki. Desa-desa parek kono an...


Sugeng vs Samsul

Rabu, 06 April 2022 08:58 WIB (Esai)
- Iskak Basuki

Ngomongaken soal budaya, hususe ring atah-atah Jawa, sing kirane ana enteke. Wong Jawa iku kejuluk paling sugih budayane. Mbuh picise. Kesenian sembarang kinthung ana lan wakeh maceme. Durung maning basane. Rungu omonge lan lugote bisa...


Maneka Macem Dara Jawa

Senin, 14 Februari 2022 11:20 WIB (Esai)
- Samsul Hadi

Ring kene isun arep ngenalaken maneka maceme dara lan kelendi carane nggawe dara andhukan, uga kelendi carane milih dara hang apik lan liya-liyane. Sak durunge sun terusaken nulis,  sun kenalaken maceme dara hang ana ring Ban...


Ceritane Kepundhung Keneng Tundhung

Jumat, 26 November 2021 09:32 WIB (Esai)
- Antariksawan Jusuf

Kepundhung (Baccaurea racemosa) uwoh-wohan cilik sak temeker hang wernane ijo taping kadhung wis tuwek dadi kuning. Rasane kecut seger taping ana uga hang manis. Masiya magih ana ring pasar-pasar taping wis rada arang. Ring Jakarta disebut menteng, h...