Mangan Kembul lan Ancak

Kamis, 13 Januari 2022 08:29 WIB (Opini)
- Muhamad Novi Yusuf

Wayah selametan lan mangan kembulan ring Banyuwangi wis anjrah nganggo ancak. Mangan kembul, muluk, lungguh madhep panganan, hing mung ngunggahaken rasa sak duluran taping uga ndadekaken rasa guyub kanggo njaga sak kumpulan. Kaya disebut mbok Wiwi...


Sendhang Seruni, Antarane Mitos lan Jujugan Wisata

Jumat, 07 Januari 2022 07:31 WIB (Opini)
- Rissa Churria

Banyuwangi kutha gandrung, kutha penari hang kenthel ambi mitos, budhaya, lan adat istiadat hang sampek saiki terus didandani lan dijaga sak apik-apike. Rong dina kepungkur isun ambi telu lare wadon lan keponakan-keponakanisun duwe tempah per...


Warung Bathokan, Basanan lan Wangsalan

Kamis, 30 Desember 2021 08:14 WIB (Opini)
- NURHARIRI

Sapa wong Banyuwangi hang sing ngarti warung bathokan? Kadhung wis disebut warung bathokan pikiran sakkal ngelambar ring barang elek, warung remeng-remeng hang dijaga lare wadon hang dandan ayu lan nganggo bonel cekak, ambi ududan sikil diselemp...


Cerita Hang Emeh Ilang Digerus Jaman

Kamis, 02 Desember 2021 06:51 WIB (Opini)
- Satria Pujangga

Sedurunge tahun 1990 kelebu jaman hang magih durung patiya kenal ambi gajet/gawai. Umume lalare memengane magih nganggo memenganan tradhisional. Hang aran HP durung akeh hang duwe, paran maning tablet utawa HP hang jenise wis android persasat mung an...


Angin Segar Untuk Bahasa Using

Senin, 22 November 2021 09:08 WIB (Opini)
- Antariksawan Jusuf

Bagaimana posisi bahasa Using? Apakah benar Using hanya sebagai dialek bahasa Jawa? Atau Using menjadi bahasa tersendiri? Bagaimana menurut penilaian Badan Bahasa?    Kalau merujuk pada penelitian bahasa, misalnya pada disertasi Suparman H...


Ritual Wong Using: Mumulih

Kamis, 18 November 2021 08:36 WIB (Opini)
- Moch nur rofiq

Mumulih yaiku ritual adat hang magih diuri-uri ambi masarakat Using Banyuwangi hususe hang ana ring sak ubengane kutha nagari Macan Putih. Mumulih dilakoni kanggone ngurmati kanjeng Nabi Muhammad SAW lan para sahabate, kerana wis nguweni awake d...


Epolusi Kembang Endhog

Rabu, 17 November 2021 09:46 WIB (Opini)
- Muhamad Novi Yusuf

Dhung wis tepak ulan mulud, hususe wong Banyuwangi padha girang uga ngelumpukaken hang aran endhog. Salah siji wujud bahan panganan hang dadi penting ring Banyuwangi merga kanggo ngeramekaken kelairane Kanjeng Nabi Muhammad SAW. Paran maning akeh-ake...


Wong Iwuh lan Selametan ring Bale Kambang

Jumat, 12 November 2021 09:32 WIB (Opini)
- Satria Pujangga

Saben-saben desa nduweni adat tradhisi hang dijaga ambi masarakate. Tradhisi iku akeh maceme kayata adat Kebo-keboan ring desa Alasmalang lan desa Aliyan, tradhisi Rebo Wekasan, tradhisi Pethik Laut ring Muncar, tradhisi Seblang ring Bakungan la...